DExam őszi vizsgaidőszak 2022

2022. október 21. - november 20.

Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 28.

Pótjelentkezésre 2022. október 2., vasárnap éjfélig van lehetőség. A pótjelentkezés jelen vizsgaidőszakban díjmentes.

Fontos változások a középfokú B2 Íráskészség vizsgasorban

A 2022. évi tavaszi vizsgaidőszaktól változik a középfokú (B2) Íráskészség vizsgasor felépítése, továbbá - minimális mértékben - az elvárt terjedelem .

  • A vizsgasor egyik feladata humán/reál témájú lesz
  • A középfokú (B2) Íráskészség vizsgasor korábban két általános témájú feladatból állt. A 2022. évi tavaszi vizsgaidőszaktól - az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ előírásainak megfelelően - az egyik általános témájú feladat helyére egy humán/reál témájú feladat kerül. Humán/reál témájú lehet például az 1. feladat, a levél, ebben az esetben a fogalmazás általános témájú lesz, vagy fordítva.

    A változás a műfajokat nem érinti, ugyanazok a hivatalos levél és fogalmazás típusok szerepelnek továbbra is a vizsgasorban. A humán/reál témájú feladatok - ahogyan a többi készség esetében - nem igényelnek speciális ismereteket vagy szaktudást, csupán a B2 szinten elvárható humán/reál szókincs alkalmazását kívánják meg.

  • Az elvárt terjedelem minimum 130 szó és a javasolt maximum terjedelem 180 szó

    Változik az elvárt terjedelem is. A szószám-emelés minimális mértékű, az alsó szószám-határ mindössze 10 szóval, a javasolt szószám pedig 20 szóval több, mint korábban, azaz a minimum szószám 130 szó, a javasolt maximum szószám 180 (amelynek a túllépéséért továbbra sem jár pontlevonás). Ez a módosítás inkább jelzésértékű, arra hívja fel a figyelmet, hogy kb. 180 szóban lehet úgy megírni a feladatokat, hogy az maximálisan megfeleljen a feladatteljesítéssel és a nyelvi eszközök változatosságával kapcsolatos elvárásoknak.

A humán/reál íráskészség feladatokra a DExam honlap a Mintafeladatok menüpontjában a pályázati levélnél és a leíró fogalmazásnál található egy-egy példa.

Új DExam kiadvány

Megjelent a DExam angol vizsgakönyv B2

A könyv a középfokú (B2) angol komplex DExam nyelvvizsgát mutatja be, egy-egy fejezetet szentel a középfokú komplex nyelvvizsga mind a négy részének.

Az egyes fejezetek részletesen bemutatják a DExam vizsgasorokban előforduló feladattípusokat, sok-sok gyakorlati tanáccsal és három-három középfokú (B2) humán, illetve reál vizsgasorral segítik a vizsgára készülőket. Az Íráskészség fejezet bemutatja a vizsgasorban 2022 tavaszától érvénybe lépő változásokat.

A kötet különlegessége a '+ online training', a DE Idegennyelvi Központ e-learning felületén elérhető online feladatgyűjtemény, amely változatos gyakorló feladatokat, videóleckéket és további vizsgafeladatokat tartalmaz.

Tájékoztató az első sikeres nyelvvizsga díjához nyújtott támogatás igénybevételéről

A 1516/2017. (VIII. 14.) Korm. határozat alapján a 35 év alattiak visszaigényelhetik a sikeres nyelvvizsga díját. A visszaigénylés módjáról a Magyar Államkincstár - Nyugdíjfolyósító Igazgatósága honlapján tájékozódhatnak, ahonnét az ügyintézéshez szükséges űrlap is letölthető.

A támogatás igénybevételéhez a kérelem benyújtása mellett a vizsgadíj befizetését is igazolni kell vagy a vizsgázó nevét is tartalmazó számlák másolatával vagy nyelvvizsgaközpont által kiállított, a nyelvvizsgadíj befizetéséről szóló igazolással.

Befizetési igazolás

Tájékoztatjuk a vizsgázókat, hogy a DE Idegennyelvi Központ a sikeresen vizsgázók részére minden vizsgaidőszak végén e-mailben eljuttatja a sikeres vizsga díjának befizetéséről szóló igazolást, mely a vizsgadíj visszaigényléséhez szükséges.

Áfá-s számla

Kérjük, ÁFÁ-s számla kiállítása iránti igényüket a dexam@unideb.hu címre küldött e-mailben a befizetéssel egyidőben jelezzék.